31 December 2012

Say Goodbye To 2012

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Dah lamaaaaaaaa tak update. Wewiittt~ Currently dalam epic battle menentang final exam semester satu di Universiti Malaysia Terengganu. baca senafas, pheww So, harini adalah hari terakhir pada tahun dua ribu dua belas. Besok dah start tahun baru. Teruja, tak sabar, sedih pun ada. Kenapa? Sebab dah tak jadi budak belasan tahun. Tahun dua ribu tiga belas adalah tahun pertama nombor satu tu dah takde dalam umur aku. sobs sobs :'(

Tak nak umur dua puluh. Kenapa? Sebab semakin besar, semakin banyak tanggungjawab, semakin perlu matang, semakin perlu jadi baik. Sebab tu lah aku tak nak jadi umur dua puluh. Banyak sangat beban yang perlu dipikul. sigh Kan bagus kalau waktu tak berganjak dan aku masih kekal pada umur tujuh belas tahun. Waktu yang paling bahagia aku rasa walaupun kena menghadapi SPM. 

Tapi, semua tu dah dua tahun pun berlalu. Yang dah berlalu tetap akan berlalu. Tahun lalu seorang nova-x meninggal, tahun ni sensei meninggal, tahun depan? Siapa yang tahu, mungkin masa untuk aku? Sedih, perit semua ada walaupun dua orang tu tak rapat pun dengan aku, rasa kehilangan tu tetap ada. Ya, aku mengambil sikap, yang pergi takkan kembali, yang hidup teruskan dengan kehidupan sendiri.

Eh, apa sedih sedih ni. Isy, isy, isy. Takmo sedih sedih k? Cepatnya masa berlalu sedar-sedar besok dah dua ribu tiga belas. May two thousand thirteen is better than this year. InsyaALLAH aminn :D



i'm forever seventeen kayh :P
- amira_hasrori -


27 December 2012

UMT Care 4 Gaza

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Hello there people! How ya'll doing? I'm so not in the mood to study now. Don't know why. My brain feels like its already cracking with all the metabolism stuff. Not to include the alkane, alkene and alkyne. gahhhh So, to ease my brain from cracking, I am currently watching korean drama. hikhik

Oh, yesterday there was an event which is "UMT Care For Gaza". The person who gave speech talk to us how they can still go on with their live, smile and welcoming them [the volunteers], although they know that bullets are waiting for them. Watching pictures of them, videos, make me realize how strong they are. Wonder what its like if Malaysia was the target of the zionist. hurmmmm

Oh, the person also told us that Malaysia was once the target of the Israel Laknatullah. Have you heard the name of Henry Gurney. Yes, the school in Malacca for not-so-good student? Yes. He was actually the Operational Secretary of Israel. They plan to take over Malaysia and make Tanah Melayu as Palestine no 2. But they fail because of the Bintang Tiga. Yeah, I feel that we should thank Bintang Tiga for "saving" us from the Israel.

You think this is bullshit? Up to you to believe or not. Cause I'm sure they will do lots research before they confidently giving talk to people. No. I believe them 100 percent. Why the Israel want Palestine and Malaysia so bad? Cause our land is very strategic. If you want to go from west to east, you must pass through Malacca Coast. Must, there is no other way. Palestine is also very strategic, but I forgot which way is it.

He also said that the issues in Gaza is not only the issues of Arabic people, we too must concern of this problem because Palestine is the land, waqaf land for muslim people all around the world. Palestine is our land too. Many take lightly about the boycott issues too. Did you know, even the country that Islam is not their official religion take this issues seriously. Do you know why? Cause they have this humanity spirit inside of them. So, why can't you take this seriously. How could you donate to these company to buy bullets for our brothers and sisters who suffer in Palestine? This boycott issue is not a new thing. This is a sunnah from our Rasulullah s.a.w

I just want all of you to open your eyes and see what is happening in this world. Please always pray for our brothers and sisters in Palestine, and do take seriously on boycott issues. Also do donate whatever you can give to our brother and sister there, I'm begging you.

Free Gaza, Free Palestine

footnote : Sorry for the topsy-turby grammar.

care for gaza care for palestine
- amira_hasrori -

25 December 2012

UMT Dilanda Banjir

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Gara-gara hujan lebat tanpa henti selama tiga hari tiga malam, dengan ini saya mengistiharkan bahawa  penuntut warga UMT dilarang sama sekali untuk ke kawasan banjir kerana bahaya. Ditakuti ada ular di situ.

Okay. Announcement fail =.= Oh, yeah, ini betul-betul punya. Tarak tipu maaa. Yes, UMT banjir. Tak percaya? Tengok ni.



Agak teruk la banjir tu. Dikatakan sampai mencecah paras pinggang. Thank God banjir dekat kawasan pagar utama sampai simpang nak masuk hostel je. Nasib baik la jugak banjir tak sampai ke hostel. Ramai sebenarnya teruja dengan keadaan banjir ni. Yelah, masing-masing tak pernah merasa keadaan banjir kat kampung halaman kan. Ada jugak la yang sanggup meredah banjir nak show off kat facebook "Yay, kat sini banjir!" Kanak-kanak Ribena sungguh. #facepalmsekejap 

Anyways, hari ni dah reda sikit. Hujan pun sikit-sikit je. And now dah tak hujan dah pun, harap berlarutan la dua tiga hari akan datang. Baju aku pun tak kering-kering dari semalam. Jadi ini lah masanya untuk kita membasuh baju, yay! Plus harini dapat lunch free. Encik Hafiz buat buffet. For what? I don't really know. Datang makan sampai kenyang dan bungkus. Dapat la jimat duit makan sehari ni. hehehe Yelah, memandangkan hujan tak henti-henti disertakan dengan angin kencang, telah membuatkan suhu turun sehingga twenty degree celcius perhaps? Entah. Suhu yang begini telah menjadikan perut ku mengalami fenomena "selalu lapar" dan "sentiasa lapar". hikhik

Aku rasa dah lari jauh dari topik ni =.= Banjir. Hurmmm, kalau cakap pasal banjir, persediaan dari segi mental dan fizikal tu kena ada. Pastikan payung sentiasa bersama anda jika ingin keluar. Kalau ada raincoat lagi bagus. Double the protection. Duit tu keluarkan banyak-banyak sikit, sebabnya tempat yang banjir tu adalah perjalanan untuk ke ATM. Jadi, kalau dah tak banjir tu, sila cepat-cepat ke ATM dan keluarkan banyak banyak banyak. hehehehe Memandangkan sekarang adalah study week, jadi adalah dinasihatkan agar menjaga kesihatan. Jangan nak mengada main hujan dan air banjir. Kang kalau sakit tak boleh exam padan muka :P

Itu jelah pesanan dari pihak penaja. Doakan kami selamat di sini. #kbai

nota kaki : Rasa macam pelik pulak ayat dalam entry ni. Rasa macam buat laporan =.=

rain, rain go away. come again another day :)
- amira_hasrori -

23 December 2012

Plan Your Planner

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Dah nak akhir tahun wehhh!!!! I bet mesti ramai yang tercari-cari diari untuk tahun depan kan kan kan. angkat angkat kening So, I want to introduce to all of you drum roll please a planner! Yes, a planner! An easy way to plan your day ahead. Its really basic actually. Dengan adanya planner ni, ia akan memudahkan pengurusan harian dan mingguan dan bulanan dan tahunan anda! ayat kemain macam promoter gitu =.=

Haritu pi google google la planner ni, kekonon nak beli online jew. Planner tahun ni aku beli kat MPH. Memandangkan kat Kuala Terengganu yang indah permai ni takdok MPH, kat Teluk Intan pun takde MPH, jadi aku mengambil alternative lain untuk mendapatkan planner, iaitu dengan membuat planner sendiri.

tadaaaaa!!!! abaikan selotep senget =.=

this is what a planner looks like

Nak tahu tak macam mana aku buat planner ni? nak nak nak! Time aku google tu lah aku terjumpa link ni .[klik sini] Kat sini korang boleh la adjust nak planner kaler apa, bla bla bla. Pandai-pandai la nak hidup ye :P So, lepas ni tak payah la bazir duit nak beli planner sebab dah boleh buat sendiri :) Sangat menjimatkan duit poket anda. Kalau nak tahu, harga sebenar planner adalah sangat mahal. Yang aku beli kat MPH haritu pun dekat sepuluh hengget Malaysia even kecik cinonet. haihhh Jadi dah dapat free macam ni, why don't you grab it kan. Have fun planning your day ahead :D

Manusia yang gagal merancang sebenarnya telah merancang untuk gagal - Anonymous

Going to miss 2012 :'(
- amira_hasrori -

22 December 2012

RawR Family

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Aloha! Nampaknya agak susah nak mengekalkan momentum updating blog, here at UMT. lap peluh Well, here I am, updating this blog for those silent readers, eh, ada ke? hehe

Dah lama sebenarnya nak blog pasal Rawr Family, tapi tak berkesempatan kerana kesempitan waktu. Ni pun curi-curi masa untuk blogging. hikhik Masih tak terlambat rasanya kan. Dah alang-alang buat video pasal Rawr Family untuk assignment CSC, jadinya saya mengambil kesempatan lah untuk mengapdet pasal Rawr Family :D

video

Mesti ada yang tertanya-tanyakan. Kenapa Rawr? Nama Rawr ni sebenarnya diinspirasikan oleh tote bag aku yang ini

tadaaaaa!!!

Beg ni dah ada sejak zaman aku kat Palam lagi sebenarnya. Jadi dibawa ke sini. Geng aku kat sini teruja tengok beg ni, semua dok pakat "rawr!" "rawr!" je, pening kepala jugak mendengar =.= Kenapa family? Nak dijadikan cerita, time nak breakfast sesama kat kafe, ke lunch? kitorang duduk satu meja, pastu ada lah one of us gatal membagi title kat semua orang. Ada daddy, mummy, mummy muda, kak long, abang ngah, kak lang, kak chik aku lettew :) dan baby. Time tu kitorang baru ada lapan orang je. Sekarang dah tambah lagi dua, cukup la family kitorang jadi sepuluh. One happy family, at home :)

Nothing much to add on really. Semua dah ada kat video tu i believe. Sangat-sangat bersyukur dikurniakan keluarga baru kat UMT ni :)

nota kaki : Petang nanti ada grading untuk taekwando. (test untuk naik tali pinggang) Doakan aku berjaya ye :D

love rawr family :)
- amira_hasrori -


20 December 2012

20 . 12 . 2012

Asssalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Wahhhh! Cantik betul tarikh harini kan? eh, cakap sensorang pulak =.=

Short entry je ni. Harini buat kerja gila sikit. Petang tadi ada perjumpaan taekwando sebenarnya, dan di postpone. Memandangkan aku dah melaram macam apa je, walaupun nak pergi meeting je sebenarnya aku pun membuat suggestion untuk keluar makan sotong goreng tepung! Weehoo~

Adventure dimulakan dengan mencari kereta sewa. Lama jugak lah tunggu. Rupa-rupanya ramai jugak yang keluar petang-petang macam ni. Ingatkan orang yang nak buat kerja gila macam kami ni je yang buat macam ni. hehehe Alhamdulillah dapat jugak kereta sewa, viva auto. yeay! 

Then, kenalah isi minyak dulu kan, sebabnya minyak dah kelip-kelip dah. facepalm Perjalanan mengisi minyak je dah mengambil masa hampir setengah jam. Apedaaaa. Sebabnya GPS pun tak sure mana arah yang dituju. Adoy adoy Nasib baik sempat sampai ke stesen minyak sebelum minyak habis. Anyway, kitorang isi minyak lima hengget jew, still kelip kelip jugak minyak tu. haihhhh Eh, faham tak apa maksud minyak kelip-kelip tu? Ha, bagus bagus. Yang still tak faham tanya yang faham, yang faham bagitau yang tak faham okay :P

Sesat sekejap, then baru jumpa jalan kebenaran. hihihi Kedai tempat yang diorang makan haritu dah tutup, nasib baik ada kedai satu lagi tu. Bedal je la apa yang ada kan. Then kami order sotong goreng tepung 2 pinggan, keropok lekor satu pinggan, dan air kelapa for each of us. Memandangkan maghrib pun dah tiba, makanya kami mengambil keputusan untuk solat dulu sebelum menjamu selera. Surau ada, not bad la. Walaupun tak berapa nak best, tapi still bersih dan boleh la nak solat. Lepas tuuuuuuuuu, its makan time!!!

bon apetite~

yummmmy!!

Faqih gigih mengorek isi kelapa :P


Chibi chan and Nana chan :D

Mummy dan anak kesayangannya :P



Gambar aku mestila kena ada kan, hikhik

Kemudian, kami pun balik dengan girangnya. The end. Eh, tadi kata short entry kan? Maaf. hehehe :P

nota kaki : Lupa nak bagitau, pakcik tu bagi kitorang free keropok lekor dengan bebola, hikhik. Lagi satu, kedai ICT apetah tu, harga sotong dia sama macam kitorang beli tapi sikit gilaaa, menyesal beli kat situ.

nota kaki II : Yeah, aku beli dua sotong, hehehe :p

jalan jalan cari makan  yang extreme :D
- amira_hasrori -

19 December 2012

Taerobik

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Hai awak, awak dan awak kenyit mata

Dah seminggu lebih kot tak update blog. Mana pergi tah momentum menghapdet belog tetiap hari, aku pun tak tahu la. hewhewhew Apa-apa pun, one hectic week dah berlalu, and yet another to come. Like seriously korang kena tengok schedule aku untuk this month. Setiap minggu, ada je event. Bukan event sehari dua, berhari-hari kot. Haih, dah faham dah perasaan artis yang banyak sangat event sampai takde masa nak berehat. Aku la retis tu. hikhik

Anyhoots, Jumaat yang lalu dah berjaya present taerobik dengan jayanya in front of all taekwando members. Ada la jugak beberapa orang yang non-taekwando members come and join us petang tu. Tak sia-sia latihan setiap malam seminggu haritu. phewww, kesat peluh Banyak yang aku dapat semasa tempoh menguruskan taerobik ni. Aku dapat banyak kawan, dapat pengalaman jadi pengurus, dapat tingkatkan skill taekwando aku and many more. Terlalu banyak untuk di-describe tentang perasaan aku waktu ni. tears But hey, this will be kenangan yang manis macam madu buat kami semua. smile

thank you girls and guy :P

And then, aku terpilih untuk membuat persembahan taerobik pada malam penutup Minggu Kokurikulum, malam esoknya. Means, malam Sabtu la. Sir randomly pick members from various group dan gabungkan untuk buat persembahan malam tu. Jadi, kami kami yang terpilih ni hendaklah practice lagi untuk memastikan everything is smooth pada malam tersebut. Malam Jumaat tu, kami practice dari pukul 10 sampai la pukul 2 pagi. Penat gila kot!! Pagi esoknya ada practice lagi pukul 9, pukul 2 petang ada rehearsal. Everything went well sampai la tiba masanya.

Malam tu kitorang buat persembahan pembukaan. Meaning kitorang ni buat persembahan yang first la. Sebelum tu, semua dah berjalan dengan lancar. Papan pun semua pecah. Takde yang tak pecah. But then, bila nak start tu, music pula tak dengar. speaker atas je dengar Kitorang dah bagi signal dah kat technician yang kat atas tu suruh ulang lagu, tapi dia tak ulang pun. haihhh Maka, dengan hati yang pasrah, kitorang pun terpaksa la meneruskan je apa yang sepatutnya diteruskan. Dah smart kot kalau buat betul-betul dari awal. Takpela, takde rezeki la tu. Anyway, diorang tetap puji kitorang sebab buat persembahan yang magnificent! cewaaaahhh Alhamdulillah :)

Oh ya, lupa pulak nak bagitau pasal exam aku pagi Jumaat tu. All is well thanks to those yang sentiasa mendoakan kejayaan aku. you know who you are ;) InsyaALLAH dapat result yang membanggakan. hikhik

Tak boleh nak upload video malam tu, don't know why. sigh Oh, lagi satu, congrates to Maria Elena yang baru melangsungkan perkahwinannya pada 15 Disember 2012. I always adore her :) Hope to be just like you one day :P

here's their wedding teaser :D

This month is a hectic month, but really loves the memory within it.

cheers!
- amira_hasrori -

14 December 2012

Big Bad Wolf - Largest Book Sale!

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Hey there readers :D

I've found something interesting when I was blogwalking yesterday. Have u heard about the biggest book sale in Malaysia?


Here it is! Dengar cerita buku boleh dapat RM5-RM8 je! Arghh, malang betul sebab time ni tak balik cuti lagi. Kalau dah cuti confirm I pergi serang dulu MIECC tu! So, untuk budak-budak sekolah yang tengah cuti tu, inilah masa anda untuk beli buku murah-murah! Dah takde alasan dah untuk beli buku ye. Get your butt off from the television and internet and increase your vocab and imagination with books! Yes, books!

Just so you know, I am a bookworm. Kenapa lah dia tak buat time aku cuti. adoyyy Rugi bagi sesiapa yang lepaskan peluang ni. Rugi, tau tak, rugi! Jadi, sila lah pergi ye. Angkut buku banyak-banyak, then kasi free kat aku satu. hikhik

nak pergi :(
- amira_hasrori -

13 December 2012

Tersilap Langkah

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Hey there peeps!

Harini merupakan hari yang malang sungguh bagi aku. Eh, takde lah malang sangat. Macam ni ceritanya. Waktu kat lab computer siang tadi, kami diarahkan untuk buat video pakai Movie Maker. Tiga jam bertungkus lumus menyiapkan benda alah tu. Then, bila dah nak habis waktu, kalut lah nak copy dalam pendrive kan. Disebabkan kekalutan tu lah, aku terdelete movie yang dah hampir siap tu. arghhhh!!! Rasa bersalah gila kat team mate. huuuuu Takpe lah, this time biar aku yang buat. Tadi dah download dah software dia kat lappy. Petang-petang esok boleh lah buat ye :)

Oh ye, malam ni malam terakhir latihan taerobic. Besok petang dah kena present. Cuak kebebeh kot. Takpe-takpe. InsyaALLAH dengan practice yang cukup, besok kami akan present dengan jayanya. cewaaaaahh Pagi esok pulak ada test for Physical Chemistry. Baru je lepas call Puan Mama tadi. Tolong doakan "Fatin Amirah binti Mohammed Hasrori berjaya menjawab exam esok dengan jayanya, aminnn" hikhik Thanks sebab doakan ^.~

quotes for today :D

see u then,
- amira_hasrori -

12 December 2012

Happy 12 12 12 Everyone!!!

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Hey there silent readers! :D

Bangun je pagi-pagi, rasa macam lesu gila. Yelah, dengan jadual packed, training sampai pukul 12 malam, ye malam! Bilalah nak studynya ni hah. Haih, risau gila dengan test and exam yang just around the corner tu hah. haisy

Then sampai kelas tengok-tengok orang lain takde. Ghupanya kelas start pukul 830 der. dayuummm! Kalau tahu, boleh aku sambung tidur kat atas katil sesedap rasa barang sepuluh minit dua. hikhik Then, bila kelas dah start, mula-mula dengar lah lagi apa yang lecturer cakap, but then, ten minutes later, gua dah ada dalam alam lain dah hah. Ni lah masalahnya dengan biology sejak zaman gua belajar lagi. Asal bio je mesti mengantuk, tidur. Gua dengan bio ni memang bermasalah sejak azali lagi, that's why pointer tak naik-naik. Harapnya sem ni dapat lah buat perubahan ke arah kebaikan ye. Aminnnn :)

Masuk kelas TiTas, lecturer tersayang, sebut pasal tarikh harini. 12 December 2012. Baru gua sedar tarikh harini adalah tarikh yang begitu cantik sekali. Facepalm kejap sebab dah nak tengahari baru sedar tarikh harini. hehehe I bet mesti ramai yang kawin harini, then baby yang baru lahir harini pun mesti mak diorang happy sangat sebab tak payah susah payah nak ingat tarikh lahir anak diorang. hikhik, sesuka hati je buat conclusion 

Sebenarnya takde motif sangat pun nak update harini, just tengok tarikh harini sangat bersejarah, so I update lah. hikhik #kbai

quotes for today :D
motif gila ada hashtag =.=
- amira_hasrori -

10 December 2012

Baucer Buku

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Uhuk uhuk, pepagi lagi dah mengapdet belog kan. hikhik Sementara menunggu kelas yang pukul 11 tu, lebih baik isikan masa dengan perkara yang bermanfaat kannn. Eh, manfaat apa update blog, boleh meluahkan isi hati dan perasaan gituuu. 

Oh ya, dengar cerita baucer buku akan dapat tak lama lagi. Mungkin tahun depan baru dapat kot. Alah, tahun depan bukannya lama lagi. Ada lah dalam 21 hari lagi. hikhik Dengan aktiviti yang super banyak bulan ni, mungkin takkan terasa masa berlalu dengan begitu pantas. Nak tahu apa aktiviti aku bulan ni? Minggu ni, tiap-tiap malam ada practice taerobic  = taekwando + aerobic. Pastu Jumaat pagi ada exam, petang tu contest taerobic. Then, Ahad pun ada exam jugak. Next week, Friday ada exam theory taekwando, petang grading. Then next weeknya lagi, Khamis, Jumaat, Sabtu ada tournament pulak. Eh, aku tak lawan, aku jadi secretariat je. hewhewhew

ni baucer buku yang dapat awal tahun haritu. 
sumber : google

Eh, ni macam dah lari tajuk je ni. Tadi, ada orang post kat FB, kena sahkan details untuk baucer buku tu. Makanya, lepas kelas nanti, ramai-ramai la pergi serbu pejabat fakulti memasing nak sahkan details ye. Karang kalau tak pergi, pastu no ic salah, kan dah tak dapat baucer tu. RM250 tuu. Kan dah rugi. Sapa nak bagi free cenggitu je. eh? 

Sebenarnya aku tak tau point apa nak update blog harini. Sesaja je nak update blog, untuk mengekalkan momentum blogging aku ni hah. hehehe Ni ke entry yang ditunggu-tunggu tu? Eh, bukan. Yang tu kena tunggu hari lain. Kan dah kata, tak cukup resource lagi. Sabar ye.

Till then, bubye :)

All the best for your exam Mr. R!
- amira_hasrori -

09 December 2012

Hajat Tak Kesampaian

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Tak dapat nak update malam ni sebab tak cukup bahan. Nak update pasal apa? Tunggu.....


yang kuciwa
- amira_hasrori -

08 December 2012

Kita Senyum Lebar Lebar :)

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Hey there peeps! Just a short entry I guess. Minggu ni dah try dah nak jadi seorang yang penyabar. Senyum je lebar-lebar. Tempuhi segala masalah dengan senyuman. I guess it work. kot InsyaALLAH akan jadi lebih penyabar di masa akan datang. Practice makes perfect y'olls.

But remember, sabar manusia itu ada hadnya. Kerana aku bukannya Tuhan yang Maha Penyabar, Maha Pemaaf dan Maha Penyayang. Jika aku hilang sabar, tolong maafkan aku, tolong ingatkan aku, tolong tunjukkan di mana silap aku, kerana aku seorang manusia, dan bukannya malaikat. Kita senyum lebar lebar okay :)


jom kita senyum lebar lebar :)
- amira_hasrori -

21 November 2012

Random Rant

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Ehem ehem. Hehehehe. Lama dah tak update blog ni kannn. Dah berhabuk bersawang berpenunggu dah kannn *ayat cliche sangat!

Nothing interesting to talk about pun. Lately life semakin busy with all these assignments and studies. Exam final nak dekat dah oooiii. Oh, ya, this weekend ada pesta konvo kat umt, mai mai datang umt reramai. Hikhik.

So far life here in UMT is good. New friends, new environment, new subjects, new place. All brand new, tapi bangunan dengan facilities takde lah new sangat. Heh. Got new family here. Tu, nanti nanti lah kot aku cerita *pemalas punya orang, huhu.

Terasa macam nak buat cerpen bersiri. Tengoklah keadaan nanti macam mana. Anyhoots, bukan ada orang nak baca pun kan. But just in case lah ada orang baca kannn, nanti kalau aku dah tulis cerpen tu, nak copy paste boleh, tapi bagitau dulu, mintak izin dulu then buatlah kredit kat aku ni hah. Jangan buat jadi harta sendiri pulak ye, aku tak halalkan. Haaaa, see you in padang masyar nanti lah jawabnya ye.

Tapi ni angan-angan je. Tengoklah dulu ada masa dan idea ke tak. Idea dah ada, tapi bila nak menaip tu jadi takde pulak. Sajee je kan. Nanti tajuk lain, content dia lain. Kan susah dah tuu. Eh, aku ni membebel dari tadi, ada ke orang nak baca?

K lah, nak siap-siap pergi meeting. Memalam pun ada meeting. Sian kat aku, sobs :'(

see u next time :)
- amira hasrori - 

22 September 2012

Bercampur Baur

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Uhuk uhuk! Berabuk gila blog aku ni. Yelah dah lama tinggal, raya punya entry pun tak buat lagi. Haha. Sebab tahap kemalasan plus dengan idea yang kering dan kontang, makanya blog ni pun terbengkalai begitu sahaja. 

Nak cerita pasal raya ke? Dah lama berlalu kot. Nak cerita jugak ke? Hayelah, nak cerita lah ni. Ehem ehem *clearkan tekak jap Raya tahun ni kami sekeluarga beraya kat kampung Puan Mama, di Kuching, Sarawak. Kalau aku bagitau kampung aku kat mana mesti susah orang lain nak percaya. Aku pun tak tahu kenapa, mungkin muka aku macam muka jawa kot, hahaha. Eh, malas pulak aku nak cerita pasal raya, dah basi dah kot, tengok gambar jelah ye. Tema tahun ni kaler oren :)

Me in orange :)

 With le' cousin and grandma

We are sooo cute! haha

My family with grandma

The family

Kami anak abah! hehe

Notice that baju aku dengan my sister sama kan, haha. Tu masa beli kain punya pasal la. Pilih ni reject my mum, pilih tu my dad reject. Last solution, beli je sama-sama sebab dah penat dan lama sangat kat Nagoya tu *sigh Walaubagaimanapun, cantik kannn baju aku, hehehe.

Habis dah pasal raya. Lagi nak cerita apa ye? Oh, untuk pengetahuan semua, aku telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaysia Terengganu dalam Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan) *tepuk tangan kuat kuat Minggu orentasi kat sini disebut sebagai MJM singkatan bagi Minggu Jalinan Mesra. Best sangat, tak macam kat UiTM dulu :P Kat sini fasi takkan sibuk-sibuk nak lecture kitorang, ragging sampai tengah malam. Majlis habis pukul 11, terus lepaskan kitorang balik bilik memasing. Pagi-pagi pun takde orang sibuk nak ketuk pintu bilik, kena kumpul ramai-ramai then lecture lagi, no no no! Fasi kat sini semua baik baik membuatkan aku rasa teruja nak jadi fasi jugak untuk MJM tahun depan, hehe. Best, sangat enjoy.

Untuk malam kebudayaan, fakulti kami buat sketsa hari raya :) Dapat kategori fakulti paling ceria, weehoo~ Ada video, tapi tak reti nak cut, so tak boleh la masuk dalam blog ni. Takpelah, maybe ada someone yang baik hati lagi pemurah akan masukkan dalam youtube. Nanti aku update lah kat sini ye. 

Dah kering idea nak tulis apa lagi, next time jelah ye aku sambung pasal life dekat UMT ni hah, so far untuk pengetahuan semua, aku sangat bahagia duduk kat sini, alhamdulillah :D

umt ada pantai, korang ada? :p
-amira hasrori-

07 August 2012

Resepi Kek Batik.

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Time puasa-puasa ni rajin betul aku belajar buat dessert. Setakat ni aku dah berjaya buat tiga dessert, puding roti, puding caramel dan kek batik. Weehoo~ hehe. Tapi kalini nak bagitau resepi kek batik jelah, sebabnya puding caramel dengan puding roti tu tak sempat nak tangkap gambar dah kena ngap dulu, ceit! 

Jadi, mari kita mula!

BAHAN-BAHAN :
1 packet milo (pek yang paling kecik)
1 buku butter
1 tin susu cair
1 cawan gula halus (aku pakai 1/2 cawan pun still manis lagi - kurangkan sikit lagi, hehe)
1 paket biskut marrie (pakai yang takde perisa tu tau)
1 biji telur ayam

CARA-CARA
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk (sederhana besar) kecuali biskut marrie.
2. Cairkan semua bahan-bahan dengan api yang kecil.
3. Kacau sampai pekat. Pastikan semua bahan-bahan dah bergaul sama rata.
4. Bila dah pekat, tutup api, masukkan biskut marrie (kalau tak patahkan pun takpe) dan kacau sehingga sebati.
5. Sediakan loyang, masukkan biskut marrie yang bersalut coklat dan mampatkan (susun cantik-cantik ye, hihi)
6. Dah habis masukkan biskut marrie, baru masukkan lebihan coklat tu tadi. (Tapi, kalau ada lebih coklat lebih baik tambahkan biskut marrie tu.)
7. Kemudian, lepas sejukkan loyang tu, baru masuk dalam peti sejuk.
8. Dah sejuk baru best makan :D

sumber : google

Aku malas nak upload gambar sendiri. Malas ngat aih nak cari wayar, hihi. Kek batik aku kira okay okay je lah untuk yang pertama kali ni. Tak dapat title wonderful sebab terlalu manis dan tak cukup keras, bahagian bawah cair. Sebabnya lepas aku gaul-gaul biskut marrie tu aku pi tuang terus dalam loyang, haha. That's why aku sarankan korang untuk susun elok-elok dulu biskut marrie tu, lepas tu bila dah ada lebih coklat tu baru tuang kat belah atas, baru dia mau keras. 

Ha, dah tau dah kan macam mana nak buat kek batik, bila dah tau buat ni, bolehlah jadi juadah berbuka atau hidangan di hari raya :D

Selamat mencuba!
-amira hasrori-

31 July 2012

The Painkiller II

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Kadang-kadang aku rasa painkiller tu tak cukup untuk menghapuskan rasa sakit dalam diri ini. Kadang-kadang bila aku sakit mulalah dalam kepala ni terasa nak kelar lengan lah, telan ubat banyak-banyak lah. Kenapa? Aku sendiri pun takde jawapan untuk itu. 

Memang lah orang tengok aku ni normal je kat luaran, sepertinya aku ini hidup bahagia tanpa ada masalah. Betul lah orang kata don't judge a book by its cover. Hanya aku yang tahu apa sebenarnya yang aku lalui. Kadang-kadang aku sendiri pun tak faham kenapa aku jadi macam ni. Jadi aku mintak sangat-sangat, do not judge me. Bagi aku, yang layak untuk menghakimi aku adalah Allah swt sahaja. So I beg you, please don't judge me. Kalau kau rasa tak boleh nak terima aku, terima perangai aku, kau bolehlah cari orang lain yang lebih baik dari aku untuk jadi kawan kau.

eh, aku ada kawan ke? heh
-amira hasrori-

29 July 2012

Handmade Keychain

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Baru-baru ni family aku dah dapat satu hobby baru iaitu buat keychain. Bayangkan dengan abah sekali pun suka buat benda alah ni. Haha, comel je family aku ni. And keychain tu adik dengan mama bawak pi sekolah masing-masing. Anak murid mama tempah banyak gila. Pening kepala aku nak buat, haihh. Syukur alhamdulillah handmade keychain ni banyak permintaannya. Untung-untung boleh lah buat bisnes secara besar-besaran nanti kan. Hehe.

tadaaa! comelkan, mai la tempah kat saya, tempah di sini.

Ada banyak lagi bentuk yang aku belum try lagi nak buat. Takpe, nanti dah pro nanti macam-macam aku buat, hehe. So sesiapa yang nak tempah tu boleh la tempah sekarang ye. Sementara aku belum masuk uni dan tengah cuti ni boleh lah siapkan cepat-cepat. Nanti dah masuk uni nanti, takes time la nak buat ye. 

Aku menggalakkan order secara bulk sebabnya nanti kalau nak pos, harga pos lagi mahal daripada harga satu keychain. So, sila order banyak-banyak ye, hehe. Kalau nak order sekali dengan tudung pun boleh, tudung banyak lagi stok tu ;)

Nak tengok design yang lain-lain kat sini :)

handmade kecyhain saya comel, yay!
-amira hasrori-

28 July 2012

The Painkiller

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

sumber : google

When was the last time kau makan painkiller? Aku pun tak ingat bila, must be a long time ago kot. Selalunya kalau sakit kepala aku biar kan je, tak mau makan ubat, nanti takut addicted. Mama pun pesan jangan selalu makan ubat. So, kalau sakit apa pun aku tak makan ubat, be it demam, batuk, selsema and the worst, sakit kepala. Aku takkan sentuh ubat. So please, tak payah la nak buat-buat concern sangat kalau aku sakit tapi tak makan ubat.

Lately, even tak makan painkiller pun rasa sakit tu dah tak berapa nak rasa sangat. Maybe dah terbiasa tak depends on ubat, so diri sendiri yang jadi painkiller. Betul la kata orang, the world doesn't revolve around you. Maksudnya, kau yang biasakan diri dengan persekitaran, bukannya persekitaran yang sesuaikan dengan kau. So, yeah, I'm changing, mengikut persekitaran aku. Aku berubah dengan tidak lagi memerlukan painkiller untuk menyahkan rasa sakit ini.

I  don't need a painkiller,
-amira hasrori-

25 July 2012

Buffet Ramadhan

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Well, obviously lah kan dah lama gilaaa aku tak update belog ni hah. hehe. Oh, rasanya belum terlambat lagi kan nak wish semua orang

sumber : google

Ramadhan kali ni bebetul menduga aku, hari kedua ramadhan dah start sakit tekak, selsema dan demam. Sampai sekarang tak elok lagi. Sabar jelah. Orang kata kalau Allah swt bagi ujian kat hambanya, maknanya dia nak hambanya tu tahu yang Dia ingat dan sayang. Thank you Allah swt for giving me this ujian. I will certainly be a good servant for You. InsyaAllah.


Gambar yang dekat atas ni aku jumpa dekat facebook. Bayangkan lah kalau korang jadi orang Somalia tu, korang rasa apa? Ha, jadi di sini aku nak mengingatkan, kalau berbuka tu bersederhanalah. Ini tak, makanan mengalahkan sepuluh orang nak makan, padahal dalam rumah tu berdua je. Ha, faham tak apa yang aku nak sampaikan ni.

Semua orang pun tahu, malah budak kecik pun tahu time bulan Ramadhan ni syaitan iblis di ikat, jadi time bulan Ramadhan ni apa-apa yang kita buat berlandaskan nafsu dan iman kita je. Jadi diri sendiri boleh lah ukur tindakan kita ni lebih kepada iman ataupun nafsu kita.

Dan bulan Ramadhan ni jugak lah masa untuk kita melipat kali gandakan amalan ibadat kita. Kalau selalu kita baca sehari satu muka surat Al-Quran, Ramadhan kali ni kita doublekan sikit muka surat tu. Kalau selalu kita tak tolong mak masak, Ramadhan kali ni kita tolong mak sediakan juadah berbuka. Ingat ye, setiap pekerjaan yang kita lakukan, dengan niat yang betul akan menjadi ibadat juga.

Selamat berpuasa ;)
-amira hasrori-

21 June 2012

Jom Selamatkan Penyu!

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

sumber : sini     Tolong selamat kan sayaaa :'(

Tahukah anda penyu sebenarnya dah hidup di dunia ni lebih daripada 100 juta tahun dahulu?
Menurut kajian yang telah dijalankan, penyu didapati telah wujud sejak zaman akhir Jurassic lagi tau iaitu kira-kira 145 hingga 208 juta tahun dahulu (wikipedia).

Tapi sekarang, penyu dah hampir nak pupus tau. Walaupun masa ibu penyu bertelur dalam jumlah yang banyak, tetapi disebabkan tempoh masa untuk matang mengambil masa yang lama dan juga risiko acaman yang tinggi, peluang untuk penyu berjaya matang hanya 1 dalam 1000 tau.

Penyu juga hampir pupus disebabkan aktiviti pemburuan dan pencemaran laut. Contohnya, plastik yang dibuang ke dalam laut boleh disalah-anggap sebagai obor-obor. Obor-obor merupakan salah satu makanan kepada penyu. Yelah, penyu ni kan haiwan, mana ada akal nak bezakan tu obor-obor betul ke tidak. So, kalau penyu tu makan jugak plastik tu, ini akan mengakibatkan penyu tu tercekik, lalu mati. Kesiannn. (sumber)

Jadi, jom kita selamatkan penyu! Macam mana? Senang je,

Langkah 1 : Klik banner kat bawah ni


Langkah 2 : Isi kat bahagian "Plegde to Live Green" (kiri sekali) lepastu klik submit. Dah siap.

Oh ya, jangan isi saja ye, kotakan janji anda untuk tidak mengambil mana-mana bahagian penyu atau telur, dan seterusnya menyokong pindaan undang-undang Malaysia untuk mengaharamkan pengambilan dan penjualan telur penyu.

Senang je kan. Jadi, marilah kita sama-sama selamatkan penyu!!

*Bagi setiap sokongan yang diberikan, saya, bapak penyu, mak penyu, atuk penyu, nenek penyu dan cucu cicit penyu mengucapkan jutaan terima kasih :D

Let's go green people!
-amira hasrori-

19 June 2012

Nasi Goreng Udang

sumber : google     "awak, nasi goreng tu nanti saya nak yang banyak udang macam ni boleh? hehe"

"Awak, saya nak makan nasi goreng udang yang awak masak boleh?"

"Pergilah amik kat dapur tu. Hehe."

"Tapi tu kan dapur rumah awak, macam mana saya nak amik?"

"Alolo. Takpe, nanti kita dah kahwin saya masakkan untuk awak ye."

"Janji?"

"Janji sayang." *sambil tersenyum*

"Tapi nanti dah kahwin mesti awak dah kerja kan. Awak masih ada masa lagi ke nak masakkan untuk saya?"

"Walau sesibuk manapun saya nanti, saya akan pastikan yang saya masih ada masa untuk spend dengan awak, masak untuk awak, saya janji." *tersenyum lagi*

"Tak susah kan awak ke nanti? Yelah, nanti dah busy kerja, pastu kena masak untuk saya pulak, takpe ke?"

"Tak sayang, tak susah pun."

"Awak, kenapa awak baik sangat dekat saya?"

"Sebab saya sayang awak." <3 <3 <3


Tuan Abah cakap cuti ni aku patut spend masa dengan benda yang berfaedah macam tulis novel? Aku pun tak tahu kenapa abah cakap macam tu, haha. So, disebabkan menyahut cabaran abah dengan kembar aku tu, makanya aku pun buat la cerpen ni. Takkan terus nak buat novel yedak? Kalau ada penerbit nak publish cerpen aku ni, contact lah aku ye, hehe. Ada ke? Apepun, enjoy :)

awak, saya rindu awak lah
-amira hasrori-

13 June 2012

Jual-jual

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Fewwitt, harini tak payah masak so aku takde keje selain basuh baju dan jemur kain. Haha. Teruk betul. Itupun nak bagitau ke. 

Memandangkan cuti ni aku tak kerja, jadi aku pun mengambil keputusan konon-konon nak jadi business woman lah. Hehe. Ini semua atas dorongan classmate time aku kat asasi. Thank you Mallynn! Dia pun ada buat bisnes jugak. Konon-konon usaha sama lah ni. Dia jual baju aku jual tudung. Sila lah check out bisnes kawan aku ni kat facebook. Nama kedai dia CliqueChiqueShoppu. Berbelit lidah aku nak sebut hah. Tak pernah la pulak aku tanya mana dia dapat nama kedai dia ni. Sedap sangat. Aku punya kedai simple je. Tak tahu nak letak apa, aku letak lah TripleF Boutique, sempena nama adik-beradik aku yang semuanya start daripada huruf F. Comel tak aku. Hehe.

Sesaja je nak promote page aku bagi reramai like. Eh, takkan nak like je? Beli pun kene okay. Opps, ni macam dah kes paksa je ni hehe. 

Nilah benda yang aku jual, tudung bawal tone pun ada, meh la beli, hehe.

K bai, dah malu sebab promote diri sendiri >.<

saya bisnes woman sekarang okay :P
~unlimited love~

12 June 2012

Curi Makan

Assalamualaikum :)
Waalaikumussalam.

Hehe, lama kan aku tak update. Cuti sekolah dua minggu hari tu aku berehat daripada jadi suri rumah sebab mak aku cuti. Tapi sekarang, sekolah dah bukak balik, bermulalah aktiviti menjadi suri rumah kembali. Masak-memasak tu memang dah dalam list "what-to-do-today" dah. Eh, hari-hari pun macam tu. Selalunya malam-malam dah tanya Puan Mama, besok nak masak apa. Kalau jawapannya, "ikut sukahati kamulah" maknanya menu tengah hari tu kalau tak ikan goreng, ayam goreng. Ahaha, Dasar pemalas punya orang. Nasiblah. Dah bagi arahan macam tu, so sukahatilah aku nak masak apa pun kan. Hehe.

Aku ada habit yang susah sikit nak buang, kalau boleh tak payah buang pun takpe kot. Hehe. Kalau masak ni mesti aku dulu curi makan. Contohnya kalau aku goreng ayam mesti aku goreng extra sebab nanti aku nak ratah gitu je panas-panas. Hehe. Comel betul aku ni. Eh? 

Kat rumah ni takde kucing yang curi makan, so bagi aku jelah jawatan tu ye. Oh ye, aku rasa memang patut bela sekor kucing lah kat rumah ni. Malam tadi aku dengar bunyi tikus kat atas siling tu. Bunyi macam besar je. Tengah berebut makanan kot. Mana lah tikus tu dapat makanan ye. Eee, geli lah pulak. 

Okay, dah lapar. Nak makan dulu, ciao << ni bahasa itali ye :P


makan banyak, tapi tak gemuk. aku harap aku stay macam ni sampai tua. hehe.
~unlimited love~

01 June 2012

Budak-budak Kecik

Assalamualaikum :)
Waalaikumussalam.

Kalau korang perasan lah kan, sejak akhir-akhir ni aku asyik update pasal life kat Palam je, bosan betul lah. Oh, btw, gambar yang kat atas sekali tu adalah view time pagi-pagi dari tingkap bilik aku. Syok wehh, pepagi sejuk je kat sana. Memang memerlukan tahap keimanan yang tinggi ah kalau nak bangun subuh tu hehe.

Eh, apehal aku macam dah lari tajuk je. Adoyy. Sebenarnya aku nak cerita pasal semalam. Semalam ada dua tetamu cilik take turn menziarah rumah aku ni hah. Sorang perempuan sorang lagi lelaki. Dua-dua comel, macam aku hehe.

Memang penat gila lah nak melayan dua budak ni. Nasib baik tak datang sekali gus. Kalau tak memang tak menang tangan lah nak layan dua-dua sekali.


Tadaaa! Nilah Qaisara. Dari pagi sampai ke tengah hari, sampai Puan Mama dah habis masak pun dia tak balik-balik lagi. Kitorang (aku dengan adik aku) dah tak tau nak bermodal kan apa nak main dengan dia ni hah. Sampai lah dia duk terbaring kat tepi kerusi baru Puan Mama hantar dia balik rumah dia balik. Oh, budak ni jiran selang sebuah rumah dari kami je. Dia ni kalau nampak je Puan Mama mesti nak mintak dukung. Padahal dah pandai jalan. Mengada sangat! ayat jeles Tapi memandangkan budak kecik ni comel kiut miut macam aku, jadi aku pun maafkan jelah ehehe.

Sorang lagi nama dia Adam. Takde gambar dia sebab time tu aku sorang-sorang je yang main dengan dia. Susah nak pegang kamera. Adam ni tak reti jalan lagi. Tapi kalau merangkak tu laju gilaaa. First time main dengan Adam, walaupun dia jiran sebelah rumah je. Aku ingat Adam ni susah mesra dengan orang, rupanya mesra ja dengan aku. Siap gelak-gelak lagi. Budak kecik ni tembam! Geram sangat aku nak cubit pipi dia hehe. Memandangkan Adam ni tak boleh nak jalan lagi, so aku kenelah dukung dia. Tapi tak boleh nak dukung lama-lama sangat. Tak larat! Adam ni nampak je kecik, tapi boleh tahan berat dia hoho.

Dulu-dulu aku tak layan sangat nak main dengan budak-budak kecik ni, sebab aku rasa aku takde bakat nak main dengan budak-budak. Like seriously, budak-budak mesti takut nak dekat dengan aku. Sometimes aku wonder, muka aku ni garang sangat ke? Terbukti taklah sebab Qaisara dengan Adam ni nak dengan aku je, dengan adik aku diorang tak nak sangat. Nampak tak naluri keibuan di situ kehkehkeh.

nak tengok tv, kbai,
~unlimited love~

Love Language

Assalamualaikum :)
Waalaikumussalam.

curi dari google

Aku rasa sangat selfish kalau aku sorang-sorang je yang tahu pasal ini. Jadi aku mengambil keputusan untuk share di sini. Entry ini di kopipes dari blog Tentang Nami.

Love language?

Love language. Bahasa cinta.

Menurut satu teori (aku lupa teori siapa), human has five languages of love.

1 Notes Of Affirmation
2 Quality Time
3 Gifts
4 Acts Of Service
5 Physical Touch

NOTES OF AFFIRMATION
Merujuk kepada apa-apa sahaja kata-kata sama ada ditulis, diluahkan secara lisan, mesej, emel, ape2 je la.
Kata-kata yang menunjukkan gratitude, love or compliment.
Contoh :
Terima kasih.
Awak ni comellah. I like!
Awak ni perempuan pertama yang mampu buat saya tersenyum. (Cewah!)
Bro, lu memang terbaik!
Note : Love language does not only applies to couple. It is also applied in friendship, family, or any human relations.

QUALITY TIME
Merujuk kepada masa yang diluangkan bersama yang mana kedua-dua pihak memberikan sepenuh perhatian antara satu sama lain.
Contoh : 
Gi dating. Dah tak nampak orang lain. Nampak die je.
BerYM atau berbalas mesej tak ingat dunia (dengan syarata tak buat benda lain. Tak bermesej sambil memasak ke, sambil tengok tv ke, itu tak dikira QT)
Men bola. Ya, QT tak semestinya berdua.
Lepak-lepak, borak-borak.

GIFTS
Hadiah. Apa je hadiah dikira. Tak kisah la ikhlas ke tak. Tak kisah mahal ke murah. Hand-made card pun dikira jugak.

ACTS OF SERVICE
Merujuk kepada apa-apa sahaja perbuatan yang kita buat untuk orang lain.
Contoh :
Tolong bagi seat kat KTM.
Tolong angkatkan beg.
Tolong hantarkan surat cinta.
Tolong hantar gi tempat kerja.
Apa-apa jenis tolonglah senang cerita.

PHYSICAL TOUCH
Jap ye. Jangan ke situ lagi. Sentuhan fizikal ni tak semestinya intimate touch.
Any type of touch.
Contoh :
A pat at the back of a friend who's sad.
Holding hands, in couple, in best friends.
A hug.

The tricky part is, everyone has their own PRIMARY love language that differs from each other.
If you speak their love language, they will easily be comfortable around you and it leads to love.
But, if you speak the wrong love language, different from the primary, that person may got the wrong idea.

Contoh 1 :
Emma's primary love language is words of affirmation.
But then Patrick keeps helping her out, doing things for Emma.
He is not speaking her primary love language.
So, Emma will get the wrong idea.
She might think Patrick wants something from her in return.
"Apsal mamat ni lain macam je ni?"
Somehow, Patrick brought a bit of fear for Emma.

Contoh 2 :
Maria's primary love language is quality time.
Brad likes Maria but he is a busy man. So he kept sending gifts to Maria.
Same situation with Emma, Maria will get a wrong idea.

What happen if we speak that person's primary love language?

IF we speak the person's primary love language,
the person will be attracted to us, and all the other 4 love languages will be like the icing on the cake.

Contoh :
Steven's primary is words of affirmation.
Angelica keeps saying how much she loves him and compliments him.
On the same time, she spends a lot of time together.
They will bond, and of course, Steven needs to speak her primary as well.

Usually, at the early part or the beginning of a relationship, both sides are trying their best to win each others heart.
Without knowing the primary love language of the partner, some couple fails to give the "in love" feeling to their partner.
The partner feels like losing the love, losing the attention they had before, and it leads to separation.

Sekian.
These are what theory tells me.

This is my love language, so how about you?
You can do the quiz here.
lots of love,
~unlimited love~

30 May 2012

Asasi Puncak Alam (PALAM) - Part 4

Assalamualaikum :)
Waalaikumussalam.

Lama betul aku tak mengapdet kan hehe. Nampak sangat tahap kemalasan yang berlipat kali ganda sejak musim cuti ni ehehe. Memandangkan ada request dari junior untuk cerita pasal MDS (minggu destini siswa aka minggu orentasi). Maka dengan ini entry ini ditaip dengan tahap kemalasan yang amat tinggi malas tapi ikhlas okay.

Sebenarnya, untuk pengetahuan umum, aku tak menjalankan MDS kat Palam pun. MDS aku dijalankan di UiTM Kampus Bukit Mertajam. Kenapa? Bacalah sendiri kat sini. Malas dah aku nak inform berjela-jela berapa banyak malas daaaa. So, takde mende apa pun yang aku boleh cerita. Kalau nak tahu, tanya lah senior-senior yang melalui MDS kat Palam tu hah. Aku yakin ramai di antara senior korang adalah ex asasi Palam kann. Ha, tanya jelah diorang ye ehehe.

So, kalau dah tak cerita pasal MDS aku nak cerita apa yedak? Hurmm, just info-info tambahan sikit-sikit lah ye, yang aku tertinggal kat entry-entry yang lepas.
  1. Time nak daftar, kawtim dengan member dulu kalau nak sama bilik. Beratur biar sesama. Boleh punya dapat bilik sama. Tak percaya baca kat sini hah.
  2. Kasut bertutup kene ada at least satu pasang sebabnya kalau nak masuk lab kene pakai kasut bertutup. Kalau kene lecturer yang strict gila, kalau tak pakai kasut bertutup kene halau.
  3. Be punctual! Ni elemen paling penting kalau dah masuk uni. Setengah lecturer tak kisah, tapi ada lecturer yang SANGAT kisah. Kalau lambat tengoklah nasib macam mana. Selalunya pintu akan dikunci dan kau tak boleh masuk haha. Pandai-pandai la hidup nanti ye. Kat sini semua orang jalan laju-laju.
  4. Attire for girls, Isnin and Jumaat wajib pakai baju kurung, boys Isnin wajib pakai formal attire - kemeja, necktie, kasut kulit.
  5. Nak pakai jeans? Boleh, tapi kene sopan. Kalau pandai cover daripada polis (dalam UiTM ada polis kot, jangan main-main, haha) takdelah kene saman.
  6. Nak bawak moto? Boleh, tapi kene daftar dulu. Kereta? Kalau duduk kolej tak boleh bawak kereta. Kalau duduk luar je boleh bawak kereta dan kene daftar dulu.
  7. Laptop awal-awal ni tak payah bawak dulu kot. Kalau dah start belajar nanti baru pakai untuk buat online assignment semua tu. Kalau yang takde laptop jangan risau. Ada komputer lab kat KKPR (Kompleks Kemudahan Pelajar Rafflesia - cafe). Free je, jangan risau.
  8. Kat sini ada koko tau haha. Dah masuk uni pun ada koko tau, kau jangan memain. Penting jugak ni. Kalau budak asasi markah koko untuk upu nanti, kalau budak dip atau degree dia main peranan dekat markah final sem hamek kau.
  9. Kat sini dah takde maknanya spoon feeding. Kalau tak faham tanya. Cari ilmu-ilmu lain dalam internet atau buku. Jangan terlalu mengharapkan lecture note. 
  10. Lecturer takkan amik kisah kalau kau buat tak tutorial, assignment, bla bla bla. So, hidup kat sini kene pandai berdikari.
Dah habis dah kot. Tak tau nak membebel apa lagi. Oh, kalau nak tengok gambar-gambar semua tengok sini okay. Tak tau la sapa punya blog ni. Budak batch aku jugak ni tapi aku tak kenal pun. Nampak sangat palam ni sangat besar. Kau nak bertembung dengan ex-schoolmate kau pun punyalah susah, like seriously. Aku pinjam belog kau eah. Sharing kan caring, hehe. 

Pada juniors yang dapat buat foundation kat UiTM Puncak Alam tu, good luck and beware because its gonna be a tough journey - Fatihah Abdul Malik

Dah la tu kot. Banyak sangat dah aku cerita pasal Palam ni hah. Korang takkan faham selagi korang tak mengalaminya sendiri. Anyway, all the best to my juniors yang akan mula melangkah ke alam universiti di Palam ni hah. I pray the best for all of you. Remember, no pain, no gain.

p/s : Sesungguhnya aku minta maaf banyak-banyak kepada sesiapa yang tak rela aku pinjam belog mereka dan quote mereka. I love you all *winkwink*. Aku tau korang pun sayang kat aku kan. Maafkan aku ye, hehe.

till then,
~unlimited love ~

10 May 2012

Asasi Puncak Alam (PALAM) - Part 3

Assalamualaikum :)
Waalaikummussalam.

Aku dah tau dah mesti junior semua excited nak masuk uni kann. Bulan depan eah mendaftar? Lek ah, lambat lagi. Masih ada banyak masa lagi nak pilih mana satu yang dirasakan terbaik untuk diri masing-masing. Yang penting, lepas dah buat keputusan tu, jangan pandang belakang lagi dah, jangan nak rasa menyesal "kenapa tak pilih yang tu dulu, kenapa pilih yang ni". No, no, no. Jangan sesekali ada perasaan macam tu.

Itu jelah pesanan dari penaja ye. Nampak macam orang tua je membebel kat budak-budak haha memang dah tua dah pun, sikit masa je lagi tu. Entry kali ni kita nak cakap pasal transport. Biasanya student macam kita ni travel pakai public transport. Rapid KL setia menanti. Tapi aku boleh sure hujung minggu tak pun waktu cuti sem, cuti raya, memang macam sardin la korang, ohoho. Bas rapid ni ada nombor-nombor yang tertentu untuk menuju ke destinasi yang tertentu. Boleh refer sendiri dekat laman web rapid. Siap dengan harga lagi tu. Awal-awal sem haritu kami pakai kad rabbit, lebih kurang touch n' go. Boleh pakai untuk train sekali, tol je tak boleh pakai kad tu. Boleh beli kat dalam bas. Tapi akhir-akhir sem, sistem tu digantung. Tak tau bila dia boleh okay balik.

Oh, baru check out page rapid tadi, sekarang ni pakai kat My Rapid. Beli kat mana, aku tak tau. Rasanya dalam bas boleh kot. Boleh beli dengan harga RM10. Pandai-pandai la korang nak hidup ye. Kat dalam kampus ada dua bas rapid satu U90 (pergi Klang Sentral, Seksyen 2, PKNS) lagi satu T800 (pergi Puncak Alam, pergi balik fakulti-kolej, pasar malam - Sabtu dengan Rabu).

Lagi satu transport yang selalu student pakai untuk pergi ke tempat-tempat yang bas tak lalu, ialah kereta sewa. Biasanya harga paling murah boleh dapat RM50 untuk setengah hari (selalu aku sewa setengah hari la). Tong-tong dengan kawan, ajak ramai-ramai boleh la jadi kurangkan sikit perbelanjaan korang nanti kan. Mana nak dapat kereta sewa ni? Nanti mesti ada je iklan kat satu kampus tu. Tapi diingatkan di sini, student yang dah ada lesen je boleh pakai method ni ye. Plus nanti korang siap-siap la fotostat ic, student card dengan lesen korang. Itu memang standard semua kereta sewa dalam kampus macam tu walaupun kau pernah sewa dengan dia ataupun sewa dengan orang yang lain-lain.

Aku rasa aku dah cerita semua dah pasal UiTM Puncak Alam ni. Papehal nanti kalau ada yang teringat aku hapdet lah nanti ye.

dast ist alles,
~unlimited love~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...