11 February 2011

How To hAndLe yOuR stRess?

oho. lame giler tak update kan. bz ke? oh tak lah. rasa cam takde mood je. eheh. okay baru2 ni aku ade tengok satu movie ni pasal sorang budak yang depressed then dia mendaftar kat satu hospital mental ni and he found his new life there.


(click here to enlarge image)

so, what is really the meaning of depressed? jadi aku pegi google lah dan ini yang aku dapat ::

well, there are many kinds of depression i guess. jadi aku membuat kesimpulan bahawa depression starts from stress. am i right?

what are the factors of stress? there's a lot of factors that you can relate. daripada sekecil-kecil zarah sampailah sebesar-besar alam. ya. walaupun kau nampak macam orang tu deal dengan masalah yang kecil, sebenarnya mungkin tu sangat besar untuk diri dia. well you never know unless you are in his shoes right?

aku ada banyak idea macam mana nak tangani stress. dan ini idea aku. take it or leave it.

1. exercise
tak payah la nak over sangat exercise tu. yang ringan2 je dah la. cam jogging ke. hirup udara segar di pagi hari. ataupun kau lari laju2. seyes best kot. try2.

2. bersukan
lain ke? ye lain. exercise tu lebih kepada olahraga. bersukan cam main game. soccer, bowling, badminton. sometimes best jugak kalau ade orang kat sekeliling kan.

3. tell people
orang cakap kalau cerita kat orang lain masalah kita mungkin sedikit sebanyak akan rasa lega. walaupun tak banyak membantu. ataupun mungkin juga manusia itu kalau tak boleh memberi idea untuk menyelesaikan masalah dia mampu untuk memberi simpati and keeps you company. kan.

4. luahkan perasaan anda
maybe kau bukan seorang yang suka bercerita kat orang. kau suka pendam sorang2. orang kata tak bagus kalau pendam sorang2 tapi you know yourself better kan. jadi luahkan perasaan anda dalam bentuk yang lain. macam masak ke, painting ke. makes your hobby as a place for you to relieve your stress.

5. pegi karaoke atau konsert
okay it may sound silly but trust me. well i dont know kalau karaoke tu idea yang bagus ke tak tapi aku rasa konsert tu mungkin idea yang agak menarik. okay. bayangkan anda pegi konsert af la kan. mesti kau akan menjerit2 tengok artis yang mungkin bukan kesayangan kau. tapi mesti kau join jugak diorang jerit2 kan. now you get what i mean kan. aku rasa menjerit adalah jalan yang paling hebat untuk merelease kan stress yang ada. yelah, kau jerit kat sana takde sapa nak marah atau tuduh kau ni gile ke hape kalau kau jerit2 kan. kalau takde duit nak pegi konsert, kau cari lah mana2 sekolah yang buat sukan ke majlis ape2 ke. mesti diorang ada jerit2 punya. kau join je lah. best weyh. aku selalu giler buat time skolah dulu and yeah, it really helps me a lot.

6. tidur
this is the last choice yang kau ada. maybe tak bantu sangat tapi mungkin kau ada mimpi camne nak selesaikan masalah yang dihadapi ke. haha. and by the time kau bangun dari tido you feel refresh and kau boleh fikir dengan baiknya.


well there's really not much ey. merepek je banyak. eheh.

merepek itu best
~unlimited love~


10 comments:

Izzatulisme said...

oh. cerita ni best oo. aku da tgk! hehe

~unlimited love~ said...

@izzatulisme

oh ya. memang best. tapi aku tak paham apa kaitan dengan tajuk dia. haih.

Izzatulisme said...

aah. tau xpe. aku terasa nk tgk pun sbb tgk trailer dia. haha

~unlimited love~ said...

@izzatulisme

haha. aku ingat lawak sangat cite dia. huh. tapi memang open your mind kan. really makes me see a very different world. haha.

Izzatulisme said...

ha. tu lah. eh,ape kata kau tgk ni. filem accepted. lawak gak. boleh tahan laa.

~unlimited love~ said...

@izzatulisme

ouh. okay2. nanti aku cari. :)

Nurul Farhanah said...

hoho.nangeh pon ok gak kan kalo nak handle stress. wee~ selalu kte wat. kalo nangeh, dpt singkirkan toksik ape kebnda tah. lupa dah.. tp yg kte tau, its good to cry. :)

Syaheela said...

ana,aku taoo la hang tetiap hari duk menanges kerinduan..hohoho

~unlimited love~ said...

@nurul farhanah

oh. betol2. aku lupe plak nak masukkan bende tu. thnx for the idea :)

~unlimited love~ said...

@syaheela

eleh2. mcm la aku tak tao kau pun slalu nanges jugak kaannn. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...