15 April 2013

Kimbap Time!!!

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.


Gara-gara nak makan sushi punya pasal, aku pun bertungkus-lumus la nak buat kimbap ni. Kenapa tak makan kat Sushi King? Sebabnya, kak long aku cerita, waktu dia nak makan kat Sushi King dengan adik aku haritu, pekerja kat Sushi King tu sendiri yang bagitau dia ada campurkan sake (arak Jepun) dalam nasi yang ada kat sushi tu. Erk, jadi aku dah termakan la benda alah tu. Nasib baik tak mabuk. huhu Jadi, kepada semua yang pernah makan kat Sushi King, marilah sama-sama kita buat solat taubat untuk meminta keampunan daripada-Nya.

Apa beza kimbap dengan sushi? Sushi sebenarnya nama general untuk makanan Jepun, tapi kalau kimbap, iaitu makanan Korea, memang yang nasi, dengan nori pastu dia roll, macam ni.

my kimbap :) gambar tak jelas sebab pakai phone je.

So, dah ready nak buat kimbap? Jom! Resepi asal di ambil dari [sini]

Bahan-bahan
Beras sushi
Cuka masakan jangan cuka getah pulak
Gula
Garam
Nori (seaweed)
Telur
Lobak
Timun Jepun
Crabstick
Tuna
dan apa-apa yang sedap dimakan :)

Cara-caranya

1. Masak nasi macam biasa. Satu cup beras kena dua cup air. Aku buat dua cup dapat la dalam lima roll. Kalau nak makan sensorang satu cup cukup la.

2. Lepas nasi masak, campurkan 2 sudu besar cuka, 2 sudu besar gula dan garam secukup rasa. Waktu gaul nasi tu rasa la sikit-sikit. Tambahkan bahan-bahan tadi sampai rasa sedap. huhu

3. Letak nasi atas nori (seaweed). Tinggalkan lebih kurang satu inci dekat hujung. Sapu kicap atau mayonis. step ni aku lupa nak buat =.=

4. Then letak la bahan-bahan yang korang dah prepare tadi.

5. Dengan menggunakan tikar sushi, gulung dari hujung yang ada nasi tu, sampai hujung yang takde nasi. #eh

6. Basahkan pisau yang tajam dan potong.

7. Makan sampai perut kembung :D

Tips

1. Kalau takde tikar sushi, gulung pakai tangan macam biasa pun boleh, tapi sangat digalakkan untuk ada la tikar sushi tu.

2. Waktu nak letak bahan-bahan tu, jangan banyak sangat, nanti susah nak gulung. Kimbap akan jadi terlampau besar dan tak boleh nak tutup kat penghujung tu. Nanti tak jadi bulat.

3. Jangan tekan kimbap waktu nak potong sebab nanti dia jadi penyek. Sebab tu kena pakai pisau yang tajam. Pisau akan memotong kimpab tu dengan sendirinya.

4. Goreng telur macam goreng telur dadar biasa, dan potong panjang-panjang. Lagi sedap kalau goreng pakai olive oil. Carrot dan timun jepun tu kalau nak stir fry pun boleh, tapi jangan sampai masak sangat, sebab nak ada rasa rangup tu. hehe


Boleh la cuba buat dan dihidangkan waktu raya untuk menggantikan lemang yang terlampau amat mahal tu hah. Boikot penjual lemang mahal! hewhewhew

till then :)
- amira_hasrori -

4 comments:

MuniRAH Kadir said...

wah,hebat ahh ko.XD

amira_hasrori said...

@Munirah Kadir

haha, takde apa sangat ni, baru nak test power je :D

Bee Filzah said...

wohoaa. nak try ahh. thanks for the recipe :)

amira_hasrori said...

ur welcome :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...