19 March 2013

Blogger = Da'ie

Assalamualaikum :)
Walaikumussalam.

Heyyo! Haritu ada terbaca satu artikel ni dari buku Batu-Bata Kehidupan by Hilal Asyraf, dia ada cakap pasal blogger sama dengan da'ie. Mestilah menarik minat aku sebabnya dah tentu-tentu la aku ni blogger kan, even tak la sefemes Maria Elena or Fatin Liyana kannn.

Dalam artikel tu dia cakap pasal menyebarkan dakwah melalui blog. Jadi aku pun tertanya-tanya dalam hati, macam mana nak buat? Aku bukannya ada banyak ilmu sangat pun nak berdakwah kat orang. Jawapan aku terjawab bila aku baca dalam artikel tu jugak.

Senang je nak berdakwah melalui blog ni. Kalau macam aku, aku suka tulis apa yang terjadi kat sekeliling aku, then nanti kaitkan apa pengajaran yang aku dapat haritu dan hubungkan dengan Allah swt. Senang je. InsyaAllah aku akan cuba laksanakan. Harapnya berjayalah kan.

Aku harap bila aku cuba berdakwah nanti, orang dapat terima apa yang aku tulis, dan semestinya bila aku ada melakukan kesalah, sila-silalah tegur. Ya, aku masih dalam proses untuk penambah-baikkan diri sendiri. Nak berubah itu senang. Like seriously senang, yang susahnya tu adalah beristiqomah, atau dalam bahasa Melayunya, berterusan. Itu lah yang aku alami sekarang. Harap Allah swt dapat tunjukkan jalan yang terbaik untuk aku dan kita semua. Aminnn.

Pernah baca kat mana tah, sesungguhnya manusia sukakan perkara yang baik dan menyukai perkara yang baik itu adalah fitrah. Kemudian, ia terserah kepada orang tersebut untuk bergerak ke arah kebaikan atau hanya memandang kebaikan itu dari jauh sahaja. Okay, ayat yang last tu aku reka sendiri. muehehe

Betul lah tu. Aku perasan jugak sekarang ramai yang nak berubah ke arah kebaikan. Semoga maju jaya. Dan kawan-kawan yang belum ada seru kononnya tu, kalau kawan kita berubah ke arah kebaikan, walaupun kita tak suka, jangan lah perli-perli atau kutuk orang tu. Sat lagi tak jadi pulak orang tu nak berubah. huhu

Semoga kita semua mendapat hidayah dari Allah swt. Dan perlu diingati juga, hidayah Allah swt itu perlu dicari :)

quote for today :)

marilah mencari cinta Allah :)
- amira_hasrori -

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...